Tuesday, October 25, 2005

Mixed vege Popia - Kak Chik

Bahan-bahan

1 packet kulit popia yg di beli di Kedai. Pilih yg lebar supaya senang gulung.
1 ulas bawang putih utk menumis
Mixed vege, agak-agak lah untuk dibuat inti.
1 cube ayam knorr
Isi udang, diracik halus, (optional)
1 biji telur

Caranya.

Bawang putih di tumbuk halus. Panaskan minyak (sedikit je), dalam kuali, & tumiskan bawang. Then masukkan mixed vege tadi. Di kacau-kacau. Then masukkan isi udang. Di kacau. Then masukkan cube ayam knorr. Kacau hingga rata Bila dah nampak agak kering, masukkan telur & digaul hingga masak. then angkat, biar sejuk.

Ambil sehelai kulit Popia, masukkan inti tadi, digulung. Lipat kat hujung supaya inti, tak bolos. Untuk lekatkan hujung gulung tu, boleh bancuhkan 1 sudu tepung gandum dgn air- buat ala-ala gam. Akhirnya boleh goreng, minyak jgn panas sangat

Sos (Haseena)
for popiah or cucur udang :

Tumis (use very little oil) bawang putih n bawang blend with chillie kering paste. (nak lagi ummph lagi banyak chillie paste).
Tambah chillie sauce, gula merah and garam.
last sekali add water with cornflour to thicken.

Gula merah gives the sauce a very dark red colour.

Lepas tu sapu atas popiah goreng and tabur bawang goreng and serve...!

No comments: