Saturday, October 22, 2005

Bubur Chacha

Cara mudah (Kak Chik):

Rebus caca (yg siap di packet)
ubi keledek di potong dadu - juga rebus asing hingga empuk.

Rendam sagu hingga kembang.
Masak santan, taruh gula merah sikit & gula putih juga. secubit garam. rebus sampai santan masak, then masukkan caca + ubi + sagu. Kacau sampai mendidih atau sagu kembang.

Cara panjang (Norliza):

sama je dengan buat pengat pisang..
cuma keledek pebagai warna/keladi/ubi kayu tu, potong dadu dan rebus sampai empuk/separa empuk asing2 for each type of ubi sebabnya waktu empuk setiap satu berbeza.

Untuk membuat tepung yang warna-warni tu, just campurkan air ke dalam tepung pulut, uli sampai jadi doh, bahagikan ikut berapa warna yang disukai. Setiap satu bahagian campurkan pewarna dan uli lagi.

Panaskan air dalam periuk sampai mendidih. Kemudian tepung tadi, bulatkan dan tekan tengah2, jadi pipih tengah2, lepas tu masukkan dalam air panas mendidih tadi.
Bila tepung tu dah terapung (kira dah masaklah tu), betul2 terapung bukan dia somersault dlm airpanas tu tau, angkat. the rest sama je macam pengat pisang..

No comments: