Saturday, October 22, 2005

Gulai Ikan tongkol (Ayu)

Seekor ikan tongkol bersaiz sederhana

Blend:
bawang merah 2 ulas yg medium big
bwg putih 1 ulas medium
halia
sedikit cili kering
kunyit hidup
lengkuas sebesar ibu jari (di ketuk shj)

Caranya:
Rebus ikan dgn sedikit air bersama 1 sudu besar gula melaka and 2 kpg asam keping. jgn buang air rebusan. set aside.

Tumis bahan blend and 1 sudu kecil rempah kari sampai naik bau. masukkan santan. kacau always until mendidih. masuk kan ikan and about 1/2 cup of air rebusan ikan bersama asam keping tadi. letak garam and gula melaka about 1 sudu besar. utk kasi kuah pekat kaw kaw letak juga sedikit kerisik. masak ni jgn gopoh. Biarkan mendidih lama sikit. adjust rasa gula melaka and garam accordingly. dkt2 nak tutup api tu campak kan cili padi 4-5 biji (whole, no need to ketuk)

No comments: