Saturday, August 21, 2010

PETUA MUDAH UTK MEMBUAT BISKUT

1. utk bagi crunchy biskut, letak nestum.
2. kalau guna marjerin (lebih murah) tapi nak ada aroma butter yang
mengharumkan, tambah satu penutup kecil butter's oil utk setiap 1
cawan marjerin (boleh beli kat kedai bagus, bukan nak promosi kedai
tu. kat bake with yen pun ada, kat giant pun ada agaknya, cuma lagi
murah kat kedai jual bahan2 kek ni).
3. utk mengelakkan biskut melekat, lapik dulang pembakar dengan kertas
minyak, so tak perlu nak sapu minyak/marjerin/butter pada dulang
pembakar.
4. utk nampak berkilat, sapu telur. kalau guna kuning telur je, tak
economical kan.. guna the whole telur, letak sesudu susu tepung dan
pewarna kuning/oren, bancuh hingga sebati. ta da.. boleh digunakan.
5. kalau dah bancuh semua bahan, tapi nampak adunan berderai, jangan
tambah air, tambahkan minyak masak (apa2 jenis boleh, kita saje beli
minyak bunga matahari, kita dah try guna minyak masak biasa pun, ok
je).

No comments: