Friday, August 20, 2010

Tart Nenas - Liza

bahan-bahannya;

doh tart;

2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan butter (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telor
1 sudu teh asen vanilla
1 sudu besar gula

inti nenas;


4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan
- replace the whole thing dengan inti dah siap beli kat kedai bagus
kat melawati, hehehe

cara-caranya;

doh tart; Pukul bersama butter, susu, minyak sapi, garam hingga
sebati. Masukan telur
dan vanillin pukul lagi akhir sekali masukkan tepung yang telah
diayak. Gaul hingga
 sebati dan lembut.

Jem Nenas: Parut nenas dan jangan dibuang airnya. Masak bersama daun
pandan hingga
 kering sambil dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan
gula, vanilla ,
 bunga cengkih dan kulit kayu manis. Kacau tanpa henti hingga likat.
Angkat dan sejukkan.

Panaskan oven terlebih dahulu. Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti
 jem yg telah siap tadi, kemudian gulung secara pelahan, letakkan di
dalam dulang membakar.  Ulangi sehingga habis. Bakar pada 150 sehingga
15-17 minit sehingga masak.

note: alhamdulillah baru dapat resepi yang betul. my mom's resepi,
pure minyak sapi, a bit too expensive, hahaha.. yang ni ok, rasa macam
orang jual, hehehe. semua orang suka.

No comments: