Tuesday, August 17, 2010

Puding Roti Campak2..Ayu style..

Puding Roti Campak2..Ayu style..

1 buku roti hailam (loaf kecik), nak pakai gardenia ker apa ker..semua
boleh, (croissant lagi best...klu croissant, kat adunan xyah letak butter)
1 tin susu cair, F & N (yg paling murah)
gula 1 sudu...xyah pun xpe
pisang 3 biji (berangan, montel, emas...apa saja pisang yg manis)-ayu beli
pisang montel "buruk" kat k4.. cheaper...
kismis 1 genggam.., klu ada gajus, badam..choc chip...pun leh campak jugak
butter ( 1 inci)
telur 1-2 biji (x yah pun xpe), klu xnak telur, buh sket tepung kastard yg
dibancuh dgn air dlm 1 sudu besar

Cara
1. Oleskan butter di sekeliling loyang...ketepikan...

2. dlm periuk bukan atas api, ,pecahkan telur & pukul + 3/4 tin susu + air
3/4 tin + butter (butter beku pun xpe) +gula 1 susu besar yg x
penuh...agak2 bahan ni leh cover penuh loyang....klu terlebih, buang, klu
kurang tambah jer air sket... masak atas api yg kecik sampai butter
cair...xyah mendidih..pastu matikan api

3. susun roti dlm loyang, 1 lapis, pastu potong2 pisang dlm besar duit 50
sen.. susun atas roti.. susun jarang.. tabur kismis...& susun roti lg..
buat sampai penuh loyang.. ( adakan ruang dlm1 cm..jgn penuh sgt...) badam
kena letak atas sekali + kismis sket +gajus klu ada.. (badam & gajus jgn
letak kat tengah2 layer..nanti x garing)

4. tuang susu yg dipanaskan td atas roti...sampai roti basah... make sure
susu cover roti.. tunggu dlm 10 min terendam...

5. bakar dlm oven 180 C utk 40 min... tp klu dah gelap, baik kuarkan jer..
ikut pd jenis oven..klu xde oven, kukus api kecik utk 1 jam)...

Sos
susu yg balance 1/4 td + air sket + gula 1 sudu kecik + (tepung jagung 2
sudu kecik+air, cairkan), panaskan atas api kecik, kacau sampai didih ...

dlm ramuan ni ayu x letak byk gula sebab kismis, pisang dah manis...
so sedang2 elok jer...

No comments: