Saturday, October 02, 2010

Karipap (mudah) daging/kentang

Bahan-bahan doh:

600 gm tepung gandum

130 gm majerin

150 ml air
1/2 sudu teh garam

Bahan-bahan inti :

7 biji kentang bersaiz sederhana, dipotong dadu kecil-kecil
100 gm daging cincang

1/2 biji bawang besar, dicincang

2 ulas bawang putih, dicincang

2 sudu besar serbuk kari

air secukupnya

garam dan perasa secukupnya

sedikit minyak untuk menumis


Cara membuat inti :

1. Tumiskan bawang hingga kuning dan masukkan serbuk rempah kari.Masukkan daging

dan biarkan ia empuk. Tambah sedikit air.

2. Masukkan kentang yang telah dipotong dadu. Tambahkan air dan biarkan ia masak

perlahan-lahan.

3. Apabila air telah kering, masukkan garam dan perasa. Angkat apabila kentang telah

empuk. Sejukkan sebelum digunakan.


Cara membuat doh :

1. Air dan garam dilarutkan.

2. Gaulkan majerin ke dalam tepung hingga rata.

3. Tuangkan air sedikit-sedikit hingga menjadi doh.

4. Uli sebentar hingga doh agak licin. Cubitkan doh sebesar bola ping-pong dan

rehatkan doh 15 minit. Tutup bekas dengan plastik.

5. Canaikan doh dan masukkan inti. Kelim tepinya dan susun atas dulang. Buat begitu

sehingga adunan habis.

6. Setelah siap, bolehlah digoreng. Selebihnya bolehlah disimpan di dalam peti sejuk.


No comments: