Saturday, October 02, 2010

Karipap Ayam

Internet research By Ayu:



Bahan-Bahannya:

Untuk Inti:

4 ketul ayam (potong kecil isinya)

2 biji kentang (dipotong dadu)

3 ulas bawang kecil (ditumbuk)

2 ulas bawang putih (ditumbuk)

sedikit halia (ditumbuk)

2 sudu rempah kari

sedikit garam

secukup air untuk mereneh

Untuk Kulit:

500 gm tepung gandum

2 sudu marjerin

1 senduk minyak masak (dipanaskan sebentar)

setengah cawan air masak + 2 ketul ais

secubit garam

Cara-caranya:

1) Campurkan tepung gandum, marjerin, minyak masak, garam dan sedikit demi sedikit air.

2) Uli hingga menjadi doh dan bahagi doh kecil-kecil menggunakan pisau.

*doh ni nanti akan ada lebih. kes tak tau bajet inti banyak manalah ni... hehhe

3) Masak inti: tumis bahan tumbuk sebentar, masukkan serbuk kari dan kacau sebati

4) Masukkan kentang, ayam dan air sedikit demi sedikit hingga masak.

5) Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga inti kering dan kentang empuk.

6) Sejukkan sebentar inti.

7) Masa untuk meletak inti ke atas doh yang dileperkan, dan kelim tepinya mengikut

kreativiti anda... dan goreng hingga kekuningan.


Selamat Mencuba!

(Nota: Saya syorkan anda masak inti dulu baru buat kulit. - webmaster)

No comments: