Internet research By Ayu:
Bahan-Bahannya:
Untuk Inti:
4 ketul ayam (potong kecil isinya)
2 biji kentang (dipotong dadu)
3 ulas bawang kecil (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit halia (ditumbuk)
2 sudu rempah kari
sedikit garam
secukup air untuk mereneh
Untuk Kulit:
500 gm tepung gandum
2 sudu marjerin
1 senduk minyak masak (dipanaskan sebentar)
setengah cawan air masak + 2 ketul ais
secubit garam
Cara-caranya:
1) Campurkan tepung gandum, marjerin, minyak masak, garam dan sedikit demi sedikit air.
2) Uli hingga menjadi doh dan bahagi doh kecil-kecil menggunakan pisau.
*doh ni nanti akan ada lebih. kes tak tau bajet inti banyak manalah ni... hehhe
3) Masak inti: tumis bahan tumbuk sebentar, masukkan serbuk kari dan kacau sebati
4) Masukkan kentang, ayam dan air sedikit demi sedikit hingga masak.
5) Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga inti kering dan kentang empuk.
6) Sejukkan sebentar inti.
7) Masa untuk meletak inti ke atas doh yang dileperkan, dan kelim tepinya mengikut
kreativiti anda... dan goreng hingga kekuningan.
Selamat Mencuba!
(Nota: Saya syorkan anda masak inti dulu baru buat kulit. - webmaster)
No comments:
Post a Comment