From: Siti Khatijah
Date: 2010/8/20
Subject: AU Resipi ayam golek
To: ampangumi@googlegroups.com
Bahan-bahan
800 gram atau ½ ekor ayam
1 biji buah keras
1/2 ibu jari belacan
2.5 cm halia
2.5 cm kunyit hidup
100 gram bawang merah
4 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
20 gram lada kering
2 cawan santan pekat
2 batang serai - dititik
50 gram asam jawa - dibancuh dengan sedikit air panas dan diambil airnya
Garam dan gula
Terdapat dua cara untuk menyediakan hidangan ini:
Cara Pertama:
· Masak semua bahan-bahan dikisar bersama santan, serai dan air asam jawa sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ayam. Bubuh garam dan gula secukup rasa dan dididih perlahan-lahan sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat
· Letakkan ayam di atas dulang pembakar dan tuangkan ke atasnya kuah pekat tadi. Bakar/panggang atau gril di atas bara api
Cara Kedua:
· Tumis semua bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak, barulah masukkan santan, serai dan air asam jawa. Bubuh garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga pekat. Masukkan ayam dan didih perlahan-lahan sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
· Letakkan ayam di atas dulang pembakar dan tuangkan ke atasnya kuah pekat tadi. Bakar/panggang atau gril dia atas bara api.
Siti Khatijah Binti Mohammed Hassan
Assistant Manager - Finance & Admin
No comments:
Post a Comment